Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Το τελευταίο διάστημα αναθερμαίνονται έντονα τα σχέδια των ΗΠΑ ή/και του Ισραήλ για στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν. Οι αιτίες αυτών των σχεδίων έχουν να κάνουν με τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής, της πιο πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του κόσμου.

Η επαναφορά των σχεδίων αυτών στην πρώτη γραμμή όμως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διανύουμε πιθανόν να γίνεται πολύ πιο επιτακτική από τα εξής γεγονότα.

Α. ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Β. ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Αναλυτικά:

1. Το Ιράν είναι πιθανό να έχει εγκαταλείψει το δολάριο στις πετρελαικές του συναλλαγές και να το έχει αντικαταστήσει με ένα καλάθι νομισμάτων το οποίο περιλαμβάνει το γιεν για τις συναλλαγές με τις χώρες της Ασίας και το ευρώ για την ευρώπη [1].

Η απόφαση αυτή δεν απομακρύνει μόνο το Ιράν από την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ αλλά αποτελεί και "αρνητικό" παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου ώστε να εγκαταλείψουν το αμερικάνικο νόμισμα.

2. Έτσι και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [2] επανέρχονται πρόσφατα (07/07/2008) οι σκέψεις για αντικατάσταση του όλο και πιο αδύναμου δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κουβέιτ έγινε τον Μάιο του 2007 η πρώτη αραβική χώρα που αποσυνέδεσε το εθνικό της νόμισμα από το δολάριο [3]. Ακολούθησε η Συρία τον Αύγουστο του ίδιου έτους (15/08/2007). Η Συριακή λίρα ήταν μέχρι τότε πλήρως συνδεδεμένη με το δολάριο (100%), αλλά έκτοτε συνδέθηκε με ένα καλάθι νομισμάτων που περιλαμβάνει δολάρια (44%), ευρώ (34%), γιεν και λίρα Αγγλίας (11%) [4]. Λίγες εβδομάδες μετά (06/09/2007) το Ισραήλ, σύμμαχος των ΗΠΑ, βομβάρδισε στρατιωτικές εγκατάστασεις της Συρίας ως "ύποπτες για πυρηνικές δραστηριότητες". Γεγονός τυχαίο? [5]


3. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μεγάλου μέρους των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των εταιριών του Ιράν που ξεκίνησε στα τέλη του 1990, συνεχίζεται πιο δυναμικά το 2008 και το 2009. Όμως από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές ωφελούνται εξαιρετικά οι κυριότερες ιμπεριαλιστικές χώρες-αντίπαλοι των ΗΠΑ δηλαδή η Ρωσία και η Κίνα όπως επίσης και κάποιες χώρες της Ε.Ε (Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία κτλ)

Αντίθετα, τα αμερικάνικά μονοπώλια μένουν εξαιρετικά πίσω στο παιχνίδι του ανταγωνισμού στο Ιράν [6].

Έτσι ένα χτύπημα των ΗΠΑ ή/και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν πιθανόν να καθίσταται όλο και πιο αναγκαίο για τις αμερικάνικες πολυεθνικές καθώς φαίνεται να αποτελεί τον μόνο τρόπο που θα μπορούσε να "επαναφέρει την τάξη" στην Μ.Ανατολή ως προς τη χρήση του δολαρίου, να εμποδίσει την επέκταση των αντίπαλων καπιταλιστικών μονοπωλίων και να ανοίξει νέους δρόμους για την εξασφάλιση κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: